Uutiset 


Liikehäiiriösairauksien liitto ry:n puheenjohtaja, professori Markku Partisen artikkeli "Liikehäiriösairaat ja koronavirus – neurologin viestejä"  kotisivulla.

26.03.2020

Liikehäiriösairauksien liitto ry:n  liittohallituksen puheenjohtajan, neurologi Markku Partisen mukaan liikehäiriösairaat ovat koronaviruksen suhteen riskiryhmässä. Liikehäiriösairaiden riski sairastua vakavaan tehohoitoa vaativaan hengitysvajeeseen ei kuitenkaan ole yhtä suuri kuin niillä, joilla on esim. vaikea keuhkosairaus. Mutta terveisiin samanikäisiin verrattuna riski on isompi ja se pitää pitää mielessä. Siksi pitää olla tarkkana ja seurata viranomaisten ohjeita suojautumisen suhteen.

Katso liiton kotisivuilla alla olevalta videolta, mitä Partisen mukaan koronavirusepidemian aikana kannattaa ottaa huomioon, jos sairastaa liike-häiriösairautta.

Neurologi Markku Partisen neuvot tiivistettynä:
jatka sairautesi hoitoa ja ota lääkkeet normaalisti
huolehdi että lääkkeitä riittää
jos hoitotasapaino on hyvä, voit yrittää vaihtaa lääkärin vastaanoton etävastaanotoksi
liiku säännöllisesti
pidä vatsantoiminta kunnossa juomalla riittävästi ja syömällä monipuolisesti
nuku riittävästi – uni parantaa myös immuniteetti- ja vastustuskykyä
unettomuuteen löytyy esim nettiterapioita. Jos unettomuus on vaikea, kysy lääkäriltäsi unenlaatuasi mahdollisesti parantavia lääkkeitä.
jos epäilet itselläsi koronaviruksen aiheuttamia oireita, ota yhteyttä omaan lääkäriisi tai paikalliseen terveysasemaan – älä mene terveysasemalle ottamatta etukäteen yhteyttä
ole terveellä tavalla epäileväinen – älä ota vastaan ihan kaikkea tarjottua apua tuntemattomilta, sillä tilannetta hyödyntäviä huijareitakin on liikkeellä.

Unitietoa

Neurologi, unitutkija, liiton puheenjohtaja, professori Markku Partisen verkkoluento Kulttuuritalossa " Miksi uni on niin tärkeä" tiistaina 28.1. keräsi 9 yhdistyksemme jäsentä Kouvolan Porukkatalon luentosaliin ja koko maassa yhteensä toista sataa. Luento oli mielenkiintoinen ja antoisa. Nähtiin ja kuultiin  luento ja sen jälkeen kuulijat saivat kysellä Markulta tarkentavia tietoja paikan päällä Kulttuuritalossa tai chattaamalla. Tilaisuus vahvisti ennakko-odotuksemme, että verkkoluentotilaisuudet toimivat. Luennon pituus oli noin tunti keskusteluineen